Rzeżucha - cenne źródło witamin i mikroelementów

Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Wzmacnia i oczyszcza organizm. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin – zwłaszcza witaminy C i mikroelementów.

Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach, choć niepozorny wygląd. Roślina ta powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Poza tym hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych.

Uczniowie klasy IV na lekcji przyrody mieli okazję samodzielnie posiać i wyhodować rzeżuchę, którą po kilku dniach dodali do kanapek i ze smakiem zjedli.

NA GÓRĘ