Szkolny konkurs wiedzy o zdrowym odżywianiu

Zdrowe odżywianie w świadomości większości osób to dieta z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i białego pieczywa. Ale czy to wystarczy, żeby być zdrowym i zapobiec chorobom cywilizacyjnym? Oraz przede wszystkim – czy to właściwe podejście?

Postęp w dziedzinie nauk o żywieniu dokonuje się bardzo szybko, ale wiedza ta dociera do nas z niestety dużym opóźnieniem. Przypomnijmy że w oficjalnych zaleceniach wyklucza się węglowodany jako podstawy składnik zbilansowanej diety i zastępuje go warzywami  i owocami w Piramidzie Zdrowego Żywienia opublikowanej w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia.

Zdrowe odżywianie musi być indywidualne i dla każdego oznaczać coś innego. Inaczej musi odżywiać się osoba z insulinoopornością, a inaczej z chorobami autoimmunologicznymi. Niestety czasem okazuje się, że nawet produkty powszechnie uważane za zdrowe mogą być dla niektórych grup osób szkodliwe. Dlatego tak ważne jest obserwowanie swojego ciała, słuchanie jego reakcji na przyjmowane pokarmy i próba doboru dla siebie diety najlepszej z możliwych, a nie tylko dobrej.

Swoją wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania sprawdzali uczniowie klas IV-VII.

W konkursie brały udział trzy osobowe grupy:

 

klasa IV – Joanna Wolska, Mateusz Obrzut, Jan Wrona

klasa V – Joanna Dyl, Nikola Jachowicz, Jan Michalik

klasa VI – Edyta Lichoń, Urszula Oracz, Aleksandra Pietruch

klasa VII – Joanna Jarecka, Zuzanna Jarecka, Aneta Obrzut

 

Zaznaczone kolorem osoby, uzyskały najwyższy wynik w swojej grupie.

 

Natomiast cały konkurs wiedzy wygrała klasa… IV!

 

GRATULACJE!

NA GÓRĘ